Articole

Competitii

Rissveds & Schurter două medalii de aur la Rio pentru Scott

Marti, 23 August 2016
Inclusă pentru prima dată în programul Jocurilor Olimpice la Atlanta în 1996 proba de Mountain Bike Cross-country Olympic (XCO) a înregistrat weekend-ul trecut încă doi campioni olimpici în competițiile de la Rio de Janeiro, Brazilia. Suedeza Jenny Rissveds a luat titlul la feminin și elvețianul Nino Schurter la masculin, alte 4 națiuni completând podiumurile. Ambii câștigători ai medaliilor de aur au concurat pe biciclete Scott Spark.

Competițiile s-au desfășurat pe un circuit impresionant construit în Deodoro X-Park, acolo unde s-au mai ținut și probele de BMX și Canoe Slalom. Traseul de mountain bike de la Rio a fost foarte aproape de un dezastru la începutul săptămânii trecute când un incendiu a izbucnit în apropiere. Din fericire acesta a fost stins la timp, impactul asupra traseului fiind doar de ordin estetic.

Circuitul, amenajat artificial în cea mai mare parte, a inclus multe din elementele care s-au văzut și pe traseul de la Londra în 2012. O urcare lungă, o serie de urcări mai scurte dar foarte abrupte, numeroase zone cu pietre și drop-uri au făcut deliciul spectatorilor fiind în același timp ușor de urmărit de camerele de televiziune.

În competiția feminină de sâmbătă Rissveds a făcut parte dintr-un grup fruntaș împreună cu poloneza  Maja Wloszczowska, după ce în prima parte cursa a fost condusă de elvețiana Linda Indergand. Sportiva suedeză, care a câștigat în acest an pentru prima oară o etapă de Cupa Mondială precum și Campionatul Mondial la categoria feminin U23, a atacat în ultimul tur câștigând cu un avans de 37 de secunde în fața polonezei Wloszczowska. Catharine Pendrel din Canada, cu o revenire spectaculoasă după o căzăptură în debutul cursei, a luat medalia de bronz.

Duminică la masculin se anunța o luptă strânsă între cei 3 rideri care au câștigat toate etapele de Cupa Mondială în ultimii 4 ani – Nino Scurter (Elveția), Julien Absalon (Franța) și Jaroslav Kulhavy (Cehia). Absalon nu a prins cea mai bună zi ieșind din cărți încă din primele tururi și clasându-se pe 8 la final. Așa că în lupta pentru aur au rămas Schurter și Kulhavy la fel ca și la Londra în urmă cu 4 ani. Atunci a fost Jaroslav Kulhavy cel care a câștigat la sprint medalia de aur. De data aceasta însă cehul a fost nevoit să se mulțumească cu argintul. Schurter a atacat decisiv în penultimul tur reușind să-și treacă în palmares singurul titlu care îi lipsea. De alfel Schurter are acum un set complet de medalii olimpice după bronzul de la Beijing și argintul de la Londra. Al treilea loc pe podium a fost chiar mai disputant decât primele două, spaniolul de 34 de ani Carlos Coloma reușind să îi ia doar pe finalul cursei câteva secunde francezului Maxime Marotte și să-și adjudece bronzul.

Aboneaza-te si cele mai noi stiri vor pedala catre inbox-ul tau